Pages

Saturday, 31 May 2014

Pengat pisang pertamaku~

Assalamualaikum dan slmt pagi...

Skrg da menunjukkan jam 3.36pagi...
Woww...lewatnye aku tido mlm ni~ huhu bile da keseorangan mmg aku akan tido agak lewat.. Mmg mate cm gitu...susah nak lelap bile sorang....betul ckp org..berdua lebih baik πŸ’ƒπŸšΆkan~
Da x larat tgok mcm2 movie harini kat fox movies hd.. Perlu ke ckp hd tu.. Ini sume poyo! Soo aku nak update sket ttg resepi pengat pisang aku tg super aimple tp licin di makan oleh hubby πŸ˜πŸ˜πŸ‘πŸ‘

Sebelum update resepi kite update picture dulu.. πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ˜„πŸ˜



Resepi pengat pisang 🍌🍌🍌

2 sudu gula merah (brown sugar)
2 sudu gula pasir
1 cwn santan
Pisang 5 biiji
Daun pandan 
Garam

Caranya mudah saje:
Cairkan gula pasir n gula merah td dgn api yg perlahan bersama air sedikit
Kacau2 jgn sampai hangit (kacau relax je)
Lepas tu tgok mcm da tukar warne n da cair gula nye masukkan santan n kacau3 lg sehingga sebati.. Kacau santan tu sampai masak..humban daun pandan bg wangi sket. 
And then masukkan pisang🍌 yg sudah dipotong td.
Kacau2 lg hingga pisang lembut (tp jgn tlalu lame ye)
Da siam then tutup api dan letak secubit garam bg rase lemak2 n creamy.
Siap utk dihidangkn. Simple je rupenye... 

Selamat mencubeπŸ˜πŸ‘πŸ˜πŸ‘

Yummy.. Review from wassap: sbg kenangan :)


Bye n gudnite πŸ’€πŸ’€

No comments:

Post a Comment