Assalamualaikum wbt,
bile
sudah start menulis mcm best plak dpt menconteng2 dlm blog daku ni..apa
salahnya kan, kite memenuhkan ruangan blog sendiri sambil bercoleteh
itu dan ini.....dua post saya sebelum ni berkisar ttg makanan dan
resepi2 yg saje2 nk share...tp betul lah, bile nak masak ni mmg kene
kreatif sikit...tambah2 bile dah menjadi isteri kepada suamiku
ini...Alhamdulillah suami ku bukan seorang yg banyak hal ttg makanan, so
saya x risau untuk mencuba masakan2 baru dan memperluaskan lagi skill
memasak serta menkreatifkan makanan yg bakal ku hidangkan...cewah!Terima
kasih suamiku ....
tadi saya tengok tv..ala kat myfavourite channel 727 tu la kan..mmg simple aje die buat aiskrim (dessert).
Nanti boleh la saya nak cuba buat,,,nama yang saya beri kan adlh "Icecream fruti 4 layer"
...haha..tp kene ada bekas cantik2 dulu baru la best nk susun atur
aiskrim tu dlm bekas..nti la p cari kat ikea ke JJ pn boley kannn....dia
hanya susun atur (layer) aiskrim tu dengan biskut (yang da
dihancur2kan), buah beri (maybe kite boleh tukar dgn strawberry, apple
potong2 dadu ---apa2 la, fikir la kreatif sikit kan), brown sugar n
aiskrim...yummmy....
siap da 1 desert....
Desert yang kedua nk tulis dulu b4 lupa adlh --- saya bagi nama sendiri aje la, x best la tiru omputeh punye nama...."Aiskrim pisang manis"...eceh....saya bagi aje la, nanti da buat in sha Allah daku update sini yea.....
mudah je buat desert ni, selalunya kite buat pengat pisang kan..haaa....orang2 lame macam ibu and abah daku mmg suke la buat pengat pisang ni.......anak2 nya suke makan aje,,,hik2..ok2..yang saya tengok td tu lebih kurang macam pengat pisang la die buat, cuma x ade santan..
mudah je buat desert ni, selalunya kite buat pengat pisang kan..haaa....orang2 lame macam ibu and abah daku mmg suke la buat pengat pisang ni.......anak2 nya suke makan aje,,,hik2..ok2..yang saya tengok td tu lebih kurang macam pengat pisang la die buat, cuma x ade santan..
Mula2 masuk kan butter (cairkan), kemudian gula merah (gula kabung lg bagus),
lepas
tu sume da cair masukkan pisang .....haaa...biarkan pisang tu
lembut2..kalau nk tambah air sikit pun x pe, kemudian kite
angkat.....makanan ni sesuai mkn dgn aiskrimm, kalo ade hagen daz lagi
best...sejuk campur panas,,,baru la selera kan........desert simple n
best di petang hari....yummy <3
Selamat mencuba.....
oklah...stop2
dgn resepi...sebenarnya nk cerita ttg Kota Kinabalu yg ku kunjungi
sewaktu honeymoon bulan Mei 2012...mmg best...tp x sempat nk berkongsi
pengalaman di KK yang indah dan permaiii di dalam blog daku ini...mmg
syiok laaaa pegi KK, in sha Allah hari sabtu ni fly g KK lagi,,kami
rindu...mr.hubby dah book tiket,,,,sabar aje la,,mmg kami kaki
jalan,,,so x dapat da nak tahan kaki ni,,,cewah,,,doakan perjalanan kami
selamat yea...in sha Allah...
bye, see u next post...
No comments:
Post a Comment