Assalamualaikum wbt,,
Baru2 ni sy mencuba resepi yg belum pernah saya buat...nama nya beef potato pie...saya dpt resepi ni dari rakan2 facebook, ternyata sekarang ni semuanya di hujung jari anda....click aje makanan yg anda terfikir nk makan, kemudian anda boleh order for delivery atau cari aje resepi dan terus ke dapur dan buat....sejak berkahwin ni saya lebih suke buat je makanan yang sy teringin nak makan berbanding delivery order...sebab nya saya akan dapat lebih byk ilmu memasak...hihii....sy mmg suke mencube2 masakan2 baru..tambah2 yg moden, sedap dan mudah...
ini la hasil pie aku....
nmpak garing sikit kan sbbnye sy tlupe nk adjust function api oven kpd atas bawah....sy gune api bwh..masa tu kelam kabut nk buke puase..ish2...da 15 minit baru tersedar api tu setting bawah aje...akibatnye yg bawah garing sikit..tp dont worry inti mmg sedapppp....actually nmpak aje garing n mcm keras tp pastri tu x keras sgt pn...tambah2 mkn esoknye n kte panaskan dgn microwave mmg lembut n sedap...alhamdulillah..percubaan pertama menjadi....eh2, lupa nk bg kredit kat mr.hubby yg tlg saya canai pastri bg nipis2 n letak cantik2 kat bekas pie tu...mmg cantik aje hubby buat, yg kat atas tu sy yg buat sbb da x sempat.....smbil masak dinner smbil buat...hehee...ini la hasilnya...makan sendiri mmg tetap sedap la..rahsianya...inti kene la sedap ye....
ini pula pic 1 slice utk mr.hubby bawa pergi keje...
letakkan dlm bekas yg safe microwave, panaskan 1minit dan siap untuk bekalan suamiku...mmg bile masuk microwave ni pastri jd lebih lembut...sedapp2..
ok ni resepi nya agar daku x lupa n boleh buat lagiii....in sha Allah
Resepi Pai potato daging yang lazat and simple
Pastri:
- 5 cawan tepung gandum
- 150gm butter yg keras
- Garam secubit
- Air ais 3-4 sudu
Inti:
- Daging cincang 1 paket
- Ubi kentang 3-4 biji
- Herbs (Oregano, rosemary, thyme, blackpaper) serbuk ni aku beli yg da siap campur daun2 herbs nya...
so mudah la kan, rasa die pun x de la terlebih ke mana2 herba nya..
- Susu 1/3 cawan @ cooking cream
- Garam
- Bawang Besar Holland 2 biji
- Bawang putih 5 ulas
- Air
Cara-caranya:
1. Potong butter yang keras jd kiub kecil2 dan gaulkan dlm tepung serta secubit garam. Gunakan garfu dan
pastikan semuanya sebati sama texturenya mcm bread crumbs. Terlerai2 gituuu. jika terxture da tepat
x perlu tambah butter lagi, so tambahkan air sedikit2 dan gaul sehingga tepung x melekat dan boleh
di uli. Masukkan dlm peti sejuk selama 20 minit.
2. Tumis bawang yang dicincang dadu. Kemudian masukkan kentang yang di cincang dadu bersama daging
cincang. Kacau dan tambah air. Biar sampai empuk. Masukkan herbs mengikut citarasa masing2 garam
susu. (utk rasa lbh lemak).
3. Pastikan inti x terlalu berair atau kering.
4. Canai adunan pastri dan letakkan dalam bekas pie. Canai bagi agak nipis dan sekata.
(Jangan tebal2 nti x sedap). Letakkan inti ke dalam pastri td. kemudian tutup dgn pastri yang lain.
Rapat2 kan pastri dan tekan sekeliling nya dgn garfu atau buat corak. Toreh2 pastri atau cucuk supaya
ada udara yang masuk. Sapu kan telur di atas pie tadi.
5. Sebelum itu panaskan oven 15 minit dengan suhu 180 darjah.
6. Masukkan pie dan bakar selama 30 minit hingga garing.
Senang aje kan....
Must TRY!
No comments:
Post a Comment