Assalamualaikum wbt..
Percutian selama 1bulan setengah di isi dgn pelbagai aktiviti menarik yg amat berfaedah bagiku....bagi daku la bukan org lain..hihii...mmg best dpt rehat kan minda yg stress dan penuh serta sarat dgn masalah opis....bangun pagi sembahyang, baca alquran, tengok tv sambil buat breakfast, kemas rumah, rehat balik, basuh kain jemur kain, rehat n tgok tv balik, masak lunch, lepak2 husband pun balik....haaaa...happy x dunia ini???hihii....so channel kegemaran sekarang adlh TValhijrah (pagi2), HBO, FMP, Foodnetworkasia, DIVA....haisshhh...dunia2..yg best nye sbb ilmu bertambah sbb ade masa utk membaca, menonton dll....so x stresss..relakss aje....sgt amat menikmati nyaaa....
so arini tanpa di sangka2 saya berkongsi resepi yg telah di carik2 dlm google, blog rakan2.....
disebabkan saya mengetahui kelemahan diri ini yg tidak byk ilmu dlm bab2 masakan ni kan....jadi di zaman moden ni maka ada baiknya jika saya letakkan resepi2 yg pernah saya buat kat blog ni...takut2 terlupa bile nk buat lain kali....so better put kat sini....
masakan yg aku buat ni biasa2 aje. cuma baru pertama kali nk mencube..ini kuih tradisional sebenarnya tp saya mmg x pernah buat.....balik kerja td hubby beli santan, apalagiiiii die suh saya buat bubur kacang kegemaran die tu la...bubur kacang ni mmg dah biasa di buat.........mmg ade stock kacang kat rumah ni..hihi..cuma kat KL ni beli santan time nk guna or ade request makanan dr en.hubby baru la beli kan...
memandangkan saya ni suka biasa2 aje makan bubur kacang....maksudnya kalau nk buat utk diri sendiri tu x ade la kerap sgt nk buat kan.....ade la kot 2 kali setahun baru buat...tp disebabkan kegemaran mr.hubby maka agak kerap juge buat bubur ni semenjak lps kawen ni haaa......da jadi pakar da...ewah~!
soooo....saya pn ape lagi....amik separuh kacang yg dah di rebus tu saya separate ke periuk lain.....
sebab saya nk buat kuih kacangggg..
Resepi Kuih Kacang:
Bahan A
- kacang hijau 1 cawan
- gula 1 cwn
- tepung gandum 3 sudu
- kelapa parut
- kelapa parut
- air secukupnya
caranya: rebus kacang sampai lembut n pecah2...kemudian air masukkan gula, tepung gandum, kelapa parut dan gaul2 sampai likat dan pekat...kemudian sejuk kan dan masukkan dlm peti sejuk. biarkan saja semalaman agar mudah di bentuk...
caranya: rebus kacang sampai lembut n pecah2...kemudian air masukkan gula, tepung gandum, kelapa parut dan gaul2 sampai likat dan pekat...kemudian sejuk kan dan masukkan dlm peti sejuk. biarkan saja semalaman agar mudah di bentuk...
Bahan B (tepung gorengan)
- tepung beras
- tepung jagung
- kunyit
- garam secukup rasa
- air
caranya: buat aje macam tepung goreng pisang. cuma pekat sikit la...
selepas bahan2 A da dibentuk bulat2 kemudian sapukan tepung gorengan td disekelilingnya dan goreng dalam minyak yang panas..opsss, minyak tu jgn terlalu byk smpai tenggelam kuih tu, nanti pecah berkecai...agak2 je la k...
ni la kuih kacang yg saya da siap buat...x sangka plak jadi..bangge pun ade,,hahaa..motivasi diri ble jadi makanan yg di imagine kan + dpt kredit from mr.hubby...thanks mydear..enak di makan di waktu petang bersama2 teh panas di musim hujan ini....
thankssss
caranya: buat aje macam tepung goreng pisang. cuma pekat sikit la...
selepas bahan2 A da dibentuk bulat2 kemudian sapukan tepung gorengan td disekelilingnya dan goreng dalam minyak yang panas..opsss, minyak tu jgn terlalu byk smpai tenggelam kuih tu, nanti pecah berkecai...agak2 je la k...
ni la kuih kacang yg saya da siap buat...x sangka plak jadi..bangge pun ade,,hahaa..motivasi diri ble jadi makanan yg di imagine kan + dpt kredit from mr.hubby...thanks mydear..enak di makan di waktu petang bersama2 teh panas di musim hujan ini....
thankssss
sekian sahaja...bye
No comments:
Post a Comment